2013. november 8., péntek

Briliánsan kiszámíthatatlan gondolkodó Kurt Vonnegut: Áldja meg az isten, dr. Kevorkian!



Kurt Vonnegut, az abszurd amerikai regény mágusa, a fekete humor élő tolla, ezúttal a riporter képében lép elénk. Bár az Időomlás megjelenése után Vonnegut úgy nyilatkozott: felhagy az írással, és a festészetnek szenteli energiáit. Ez a fellángolás szerencsére nem tartott sokáig és egy jótékony célú felkérésre ismét tollat ragadott a 80. éve felé közeledő mester, aminek eredményeképp megszületett ez a különös kötet. Az Álgya meg az isten Dr. Kevorkianban egyetlen téma köré fűzi fel rövid eszmefuttatásait, ez pedig nem más, mint a halál. Vonnegut a WNYC „riportere” a Mennyországban készített interjúit osztja meg az élőkkel. A már-már abszurd keret valós tényeket sem nélkülöz, hiszen orvosilag ellenőrzött halálközeli élmények adják meg a történetek létjogosultságát. Az interjúk „kivitelezésében” a címszereplő, Kevorkian doktor nyújt segítséget.
A „riportalanyok” többnyire az egykor az emberiség javáért küzdő néhai hírességek. Ellentételezésként a nyilatkozók között találunk egy kétszeres gyilkos, és a huszadik század legiszonyatosabb népirtásáért áttételesen felelős Hitlert is. A riportokból árad a maró gúny, az irónia, lényegre törő és kertelést nem tűrő, csupasz és hihetetlen tömény eszmefuttatások, már-már minősítésig csúszó kritikák. Ellenpontozásnak pedig ott áll a szerző közvetlen elbeszélői stílusa, briliáns humora, mellyel a legabszurdabb helyzetből is könnyedén rántja ki olvasóit.
A rövid kis mű nem oldja meg az élet-halál nagy kérdéseit, nem kapunk belőle válaszokat a miértekre, de még csak fel sem oldozza riportalanyait, viszont akik kedvelik a fekete humort, azoknak igazán magvas és lebilincselő perceket fog okozni Vonnegut mester könyvecskéje. Ám akit hajt a kíváncsiság, és még nem olvasott a szerzőtől, de szeretne megismerkedni a vonneguti abszurd világgal, - és elfogad egy szubjektív tanácsot – kezdje az ismerkedést az író „könnyedebb” műveivel, mint a Mesterlövésszel, vagy a Macskabölcsővel. A ráhangolás után pedig jöhet a dr. Kevorkian.
Tovább ajánlások Vonneguttól (a teljesség igénye nélkül): A bajnokok reggelije, Az ötös számú vágóhíd, Macskabölcső, Időomlás, Mesterlövész, Éj anyánk, Egymillió éves időutazás, A hamvaskék sárkány, A Titán szirénjei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése