2013. december 19., csütörtök

Ha nézlek

Ha nézlek, háttér nélkül látlak,
ha hallgatsz, senki mást nem hallok.
Szépséged elfed minden tárgyat,
szépséged elnyel minden hangot.

Kimégy vagy elfordulsz, ha hosszan
lesem az arcod. Megtanultam,
hogy egyetértesz Plótinosszal,
aki pirult, hogy teste is van.

Ne szégyelld. És ne féltékenykedj
külsődre. Lényedért szeretlek.
A többi díszlet. Járj kabátban,

fürdőköpenyben vagy mezítlen,
mit félsz? Úgyis kiabsztrahállak
szép testedből szonettjeimmel.Faludy György: Ha nézlek 
(Málta, 1966)

Fotó: www.favim.com

2013. december 18., szerda

Barcelona, a modernizmus fővárosa Vajon mi a közös Nagy László, Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina és Ronaldinho életében? A sportrajongóknak azonnal magától értetődő a válasz. Ha viszont azt mondom, Sagrada Familia, Güel park, Gaudi, La Rambla, akkor már sokak számára egyértelművé válik, hogy Spanyolország második legnagyobb városába, az örökké pezsgő, izgalmas katalán fővárosba, Barcelonába invitálom Önöket.
Madrid „örök riválisa”, érseki központ és egyetemváros. Az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne, a Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. Barcelona népessége mintegy 1,6 millió, területe 100,4 km2.


(Foto: www.fineartamerica.com)
A helyiek szerint I. e. 218-ban Hamilcar Barcas karthágói hadvezér alapította a mai helység elődjét, mely először a Barcino néven tűnt fel a dokumentumokban. I. e. 201-ben Scipio római hadvezér foglalta el, majd Augustus császár idején római kolónia lett. Jámbor Lajos Karoling király 801-ben a katalán őrgrófság fővárosává tette. Grófjai 874-ben kaptak függetlenséget. Katalónia és Aragónia egyesülése idején Földközi - tenger vezető kereskedővárosává vált, Genova és Velence mellett. Az új világ felfedezése után az Amerika felé irányuló kereskedelemben is jelentős szerepet játszott. 1931-ben kapott Katalónia függetlenséget, ekkor megalakult az első Katalán Parlament. A diktatúra megszűnése után 1975-ben lett hivatalos nyelv a katalán, majd 1979-ben a spanyol képviselőház elfogadta Katalónia autonómiáját, székhelyévé pedig Barcelonát nevezték ki.

Sok utazó „hova szeretnék még feltétlenül eljutni” listáján szerepel Barcelona. Nem feltétlenül a város évszázados múltja, történelme vonzó a turisták számára. Persze a középkor hangulata is varázslatos, gondoljunk csak labirintusszerű, szűk utcákkal tagolt gótikus negyedre. Számos középkori épület mellett a római időkből származó emlékeket is találunk itt. A negyed központjában magasodik Barcelona csodálatos gótikus katedrálisa. Szinte minden sarkon valami különlegességbe botlunk: egy templom, egy palota, egy múzeum, egy meseszerű épület, egy csodás erkély vagy egy kis kapualjban megbúvó pihenő teremt hamisítatlan középkori atmoszférát.


(Fotó: www.andrewprokos.com)
 
Ami azonban egyedivé varázsolja ezt a várost, az nem a múltja, hanem a jelene. Barcelona tulajdonképpen a modernizmus fővárosa. Állandóan pezsgő, forrongó hangulata, sajátosan modern lüktetése van. Logikus, kissé már túl feszesen átlátható várostervezése, és a 20. századi avantgarde művészet legbátrabb kísérletei magával ragadóak. Számos látnivalóját Gaudi és Luis Doménech i Montaner kissé meghökkentő, merész, a konvenciókat teljesen figyelmen kívül hagyó alkotásai adják. Tulajdonképpen ezt a modern városiasságot tükrözi minden, ami itt van: az utcalámpák, az erkélyek, padok és parkok. A város forgalma legalább akkora, mint Budapesté, mégis a dugó ismeretlen jelenség. Köszönhető ez a fantasztikusan szervezett közlekedésnek, és annak a ténynek, hogy a belváros nagy részén teljesen szabályos rácsba rendezték a háztömböket. A hosszú, egyenes utcák egyirányúak. A többsávos utak is szinte egyirányúak, mert csak egy sáv van, ami szembe halad. Nekik nagyon bevált ez az 1+6 sávos megoldás. A földalatti közlekedés is remek: négyszer annyi vonal van, mint nálunk, és mint minden, a szerelvények is modernek. No de ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen moderniában vagyunk! Ami viszont egyáltalán nem trendi, az az, hogy nagyon kevesen beszélnek idegen nyelvet, pedig náluk két anyanyelv is használatos, a spanyol és a katalán. Viszont irigylésre méltó a helyiek élet szeretete. Mivel a város szinte ráépült a tengerre, sokan a szieszta alatt, vagy a napi munka után kisétálnak a homokos tengerpartra ejtőzni egy keveset.


 (Fotó: www.picturesforwalls.com)
Nem mehetünk el Barcelonából, hogy ne néznénk meg Gaudi fő művét, a Sagrada Familiát, mely Spanyolország egyik leglátogatottabb fizetős turisztikai látványossága volt átlag 2,3 millió turista nézi meg évente. A homokvárhoz hasonlító bazilika több, mint 100 éve épül. A tervek szerint 2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára készül el véglegesen. Gaudi keze nyomát a város számos pontján megcsodálhatjuk. Vegyük például az 1900 és 1914 között épült Güell parkot, melyet a mester eredetileg lakóparknak szánt, de rajta kívül senki sem akart itt lakni… Mintha egy fantáziavilágban barangolnánk. Az épületek, a sétányok és lépcsők leírhatatlanul színesek, ívesek. Látni kell, hogy átérezzük varázsát. Csakúgy meseszerű a mester többi alkotása is: a szecessziós Casa Batlló, mely teljesen mellőzi az egyenes vonalakat, leginkább egy pávára emlékezetet kecsességével, árnyalataival. No és a Casa Milá, mely merészen dacol a hagyományos építészettel. Mindkettő az elegáns Passeig de Gracia sugárúton találhatóm mely a város Champs-Elysées-je, a legjobb és legdivatosabb – és persze legdrágább - boltok, üzletek, éttermek, és kávéházak mekkája.
S ha már a színeknél tarunk, kihagyhatatlan barcelonai élmény a Placa de Espanya mágikus szökőkútja. Nem egyszerű szökőkút ez, inkább zenére táncoló, szökellő fontanák összessége, melyek a zene ütemére változtatják színeiket, és formáikat. A szökőkút sok mással együtt, az 1929-es barcelonai világkiállításra, Carles Buigas tervei alapján épült, majd az 1992-es barcelonai olimpiai játékokra jelentős mértékben felújították.


(Fotó: www.blackandwhiteandlovedallover.com)
 
A Barcelona északnyugati részén fekszik az, 512 méter magas Tibidabo-hegy, melyről fantasztikus kilátás nyílik a városra. A katalán legenda szerint az ördög itt kísértette meg Krisztust, ezt mondta neki: "neked adom", latinul "tibi dabo". Innen ered a név. A kilátáson kívül az idelátogatókat Barcelona legrégebbi vidámparkja is szórakoztatja, valamint itt találjuk a Torre de Collserolát, azaz a futurisztikus kinézetű tv tornyot. A tengerszínt felett 445 méterrel álló torony 288,4 méter magas és az 1992-es olimpiai játékokra építették. A 135 méter magasságban lévő 10. emelete Barcelona legmagasabban lévő kilátópontja.
Az egész napi izgalmak után jól esik egy séta a város szívében 30 hektáron elterülő Parc de la Ciutadella árnyas fái alatt.
A park leghíresebb része a Cascada, egy monumentális vízesés, és szökőkút, amelyet a római Trevi-kút mintájára építettek, Josep Fontseré tervei alapján.
Bár napközben is fergeteges - és mint ilyen, kihagyhatatlan - mégiscsak este él igazán Barcelona fő sétálóutcája, a két oldalán platánokkal szegélyezett széles és hosszú La Rambla. Kávézói, bárjai, éttermei mindig tele van helyiekkel, turistákkal, s a sétálókat komédiások, zsonglőrök, mutatványosok szórakoztatják. Érdekes és színes olvasztótégelye ez a világnak.
Izgalmas látnivalók, számtalan program teszi Barcelonát a világ egyik legkalandosabb, legsokoldalúbb városává.

2013. december 17., kedd

A szerelem nem óvatoskodik

„Flórába az első pillantásra olyan szerelmes lettem, hogy nem megforrósodott, hanem megfagyott a szívem.
Nős voltam ugyanis.
A pillantás előtt is már ismertem. De csak a hangjáról, s az is megejtett. Mert úgy történt, hogy sötétben találkoztunk.
Feleségem unokanővérével látogatóba jöttek hozzánk, hozzám, Rorschach-tesztet csinálni. De késtek, s nekem dolgom lévén, elindultam hazulról. Kint laktunk a Farkasréten, a hegyekben. A villamosmegálló előtt jöttek velem szemben. A decemberi alkonyatban épp csak alakjukat láttam.
Fordultam hát velük vissza. Így történt, hogy otthon, a szobámban a villanyt fölgyújtva láthattam először Flóra arcát és tekintetét. És kaptam szívembe azt a végzetes ütést.”
 
Illyés GyulaFotó:  Dr. Kozmutza Flóra, Illyés Gyula felesége


2013. december 16., hétfő

A lélekhídon...

Látlak... A túloldalon. Ahogy ott állsz a folyó partján, és nézel. Rám. És érzel. Engem. Én pedig téged. Aztán egy cölöpöt verek a mederbe. És te is. Aztán még egyet és még egyet. Aztán pallókat teszünk a cölöpökre. Egyre többet és többet. És egy napon a cölöpök, a pallók összeérnek. Elindulsz felém. Elindulok feléd. És középen találkozunk. A Lélekhídon.

 Csitáry-Hock Tamás

Kép: memorycitations.blogspot.com