2013. november 6., szerda

Novemberben is van szépség



Lehet, hogy most sokan megköveznek, de nekem borzalmasan elegem van már a véget nem érő ádáz csatákból, az egymásra mutogatásból, az állandó meddő károgásból igazságosságról és igazságtalanságról, kiszolgálásról és kiszolgáltatottságról, az Egyszerű Jánosokról és a Hűbele Balázsokról! Hol vagyunk mi, emberek, barátok, családok, erkölcs, értékek, megbecsülés, szeretet?
Szent András hava van. Őszutó. Mintha a természet is azt sugallná: hé emberek, álljatok meg egy kicsit és nézzetek körül: ezerszínűre festi a természet a faleveleket és a vékonyka bágyadt napsugár fényt próbál csalni fakó arcotokra. Annyi mindenre figyelhetnénk még! 


Itt van Mindenszentek. A nyugalom, a személyes fájdalom, a csend, családi emlékezés. A temetők megtelnek őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás virágaival. Elcsitulnak a viszályok, együtt emlékezünk szeretteinkről. Harmadikán a vadászok tisztelegnek védőszentjük Hubertusz előtt. Régen Márton napnak is jelentősége volt: a boltokban ezen a napon gyújtották meg a gyertyát, ekkor vágták „Márton lúdját” és az esti családi-baráti   lakomán megkóstolták az új bort. Akkortájt ezen a napon a mesterek vacsorát adtak legényeiknek, a gazdák a pásztorokat látták vendégül… 
És jönnek hamarosan a novemberi kisasszonyok: Erzsébet, aki ha megrázza a dunyháját, nagy havazást ígér a télre és Katalin, a lányok védőszentje. Sok helyen „Katalin-ágat” raktak vízbe, hogy karácsonykor kizöldüljön.
András - nap utáni vasárnap pedig kezdődik advent, a felkészülés, az elmélyedés időszaka.
Pedig akkoriban is volt baj bőven. De megbecsülték magukat és egymást az emberek. Míg volt kit és kinek…
Foto: http://www.splashnology.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése