2013. november 6., szerda

Szőlő szagú szeptember



Aranyat izzó augusztus, szőlő szagú szeptember… Kántálta csak úgy magának ötesztendős unokaöcsém, miközben végigsasszézott az udvaron egy hatalmas barackot majszolva.
Ez jó a nyárutóban, ez a rengeteg zamatos gyümölcs. No meg a búcsú. Régen, mikor még a család nem széledt szanaszét, a búcsú szent volt. És nagyanyám névnapja. Rozália. Ez a kettő valahogy mindig egy hétvégére esett. Szerintem a Nagyi rendezte így, megbeszélte ott fent valakivel, hogy ennek így kell lennie, mert akkor összetoborozhatja a családját. A megjelenés kötelező volt, nem volt mentség, s mi nem is igazán kerestünk. Vártuk. Úgy mindennel együtt. A korai keléssel, az utazással, a megérkezés és az ott levés örömével. Pedig minden ugyanúgy volt, mint mindig. A Nagyi kacsát sütött és párolt káposztát, és mindig volt rétes. No meg dinnye. Papa pedig viccesen megjegyezte, most együnk dinnyét, amíg még lehet, mert Lőrinc hamarosan belepisil, s utána már süthetjük! És mi nem tudtuk ki az a Lőrinc, és miért piszkít bele a mi dinnyénkbe, de viccesnek találtuk, és cinkosságból jókora szeletet bevágtunk egy hatalmas karéj kenyér kíséretében, csak úgy, reggelire. Közben a Nagyi sopánkodott, hogy már megint hiába sütött főzött, mert mi teleesszük magunkat dinnyével, s közben rosszallóan csóválta a fejét. 

Aztán ebéd után, míg Anyáék segítettek elpakolni, mi kimentünk a Búcsúba Nagyapámmal, vásárfiáért. Alig vártuk….  Mondjuk soha nem ültünk fel a körhintára, és még csak célba sem lőttünk: suta városi gyerekek voltuk a sok ünneplőruhás „mezitlábas” kölök mellett. Mi csak hosszúcukrot akartunk, szép, színes, csavart cukorrudat. Kellett. Bár nem is ízlett igazán, mert szirupos volt és ragadt, de kellett.  Este a Nagyi mindenkinek szép kis motyót csomagolt, s hazaindultunk, bár semmi kedvünk nem volt hozzá. Pedig semmi új nem történt: csak az, mint minden évben: búcsú volt és szeptember. És a Nagyi névnapja. És szőlőszagú volt az este…

Foto: Darren Rowse http://digital-photography-school.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése