2013. november 26., kedd

Bécs az álmok, a zene, a művészetek városaBécs, az álmokat ébresztő. Barokk pompa, szecessziós bujaság, elegáns éttermekben felcsendülő keringők, kellem, báj, fenség árad mindenhonnan. Bécsre jellemző a sokszínűség: egyszerre modern és hagyományőrző. A régi idők varázsát életre keltő császári nosztalgia mellett lüktető kulturális és pezsgő éjszakai életet találunk itt.

(Foto: flickr.com Niels Stolte)

Bécs Ausztria politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja, nemzetközi rangú vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye. Itt székel a szövetségi kormány, az államfő, a parlament két háza. Az ENSZ intézményei közül itt van többek között az UNIDO (Iparfejlesztési Szervezet), az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) és a UNDC (Kábítószerügyi és Bűnözésmegelőzési Hivatal) központi irodája. Bécs a központja az EBESZ-nek (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet), az OPEC-nek (Olajexportáló Országok Szervezete) és számos egyéb nemzetközi szervezetnek. Történelmének, kulturális és művészeti értékeinek köszönhetően egyike Európa legkedveltebb turistacélpontjainak.
Bécs hihetetlenül gazdag város. Császárai évszázadokon keresztül gyűjtötték a műkincseket. Így nem csoda, ha közel száz múzeuma roskadozásig tele kincsekkel, értékekkel. Szépművészeti Múzeumában van a világon a legnagyobb Bruegel-kiállítás, de Dürer-, Rubens-, Raffael- és Tizian-műveket is láthatunk itt. A Habsburgok koronaékszerei a Hofburg kincseskamrájában, Gustav Klimt "Csók"-ja az Osztrák Galériában, a látható.

Bécs a zene városa is. Hihetetlenül gazdag és sokszínű a kínálata. A klasszikusokat a Bécsi Fiúkórus és a Bécsi Filharmonikusok képviselik. A Bécsi Állami Opera az egyik legjobb operaház. Az Opera előtt álló szökőkutak által körülölelt tér a helyiek kedvelt találkozóhelye. Tavasztól őszig lépten nyomon szabadtéri fesztiválokba botlunk: legyen az igényes kortárs zene, jazz vagy rock, mindig történik valami, és mindig a lehető legjobb. Mindeközben igényes klubokban a világ legjobb diszkósai house, techno vagy hiphop zenét játszanak.

(Foto: flickr.com)
 Bécs az Bécs! Összehasonlíthatatlan. A látnivalók jönnek egymás után. Minden épület, tér, árkád valami titkot rejt. Bárhol el lehet kezdeni a nézelődést. Bécs óvárosát 2001. decemberében vették fel a Világörökségek listájára, a város nagy történelmi múltjára, a középkori, a barokk épületek hangulatára, valamint kiemelkedő kulturális szerepére hivatkozva. A bizonyítványt nem is kell sokáig magyarázni. Elég, ha a grandiózus Stephansdomra tekintünk. Érdemes a majdnem egy évszázadig épült templom 137 méter magas csipkés, gótikus déli tornyát megmászni. A 343 lépcsőfok leküzdése megjutalmazza a bátrakat: ámulatba ejt a látvány. Odaföntről a város megmutatja teljes valóját, színeit és csodáit.
Rövid sétával a Michaeler platz-ra, és a Hofburg bejáratához érünk. A császári palota 600 éven át szolgált a Habsburg uralkodók otthonául. 2600 helyiség, 54 lépcsőház, 26 folyosó és 19 belső udvar van benne. Az eltelt évszázadok alatt a hatalmas épületkomplexum rengeteg változáson ment keresztül, egy részében ma is az államelnöki hivatal működik. Az egykori császári lakosztályok, a kincstár, a díszterem, a Nemzeti Könyvtár a Neue Burg múzeumai több napra elegendő látnivalóval szolgálnak. Mellette látható az Augustinerkirche, a királyok esküvői temploma. Itt őrzik külön fülkében a Habsburgok urnába eltemetett szíveit.

Bécs az áruházak, bevásárlóközpontok mekkája. Ki ne emlékezne a néhány évtizeddel ezelőtti hatalmas "soppinglázra". Akkoriban szinte minden magyar honfitársunk kiruccant egyszer-kétszer „osztrákba”. Ki ezért, ki azért. A szerényebbek egy kis szájtátásra és Milka csokiért, a tehetősebbek „nájki” cuccokért és videóért, hűtőért. Mostanság is minden megtalálható az osztrák főváros pompás főutcáin, a legmodernebb butitoktól a formatervezett bútorok boltján át az évszázados kis órás- és ékszerműhelyekig. Manapság azonban a Mariahlifer Strasse kirakatai is csak annyira csillognak, mint hazai társaiké. Leginkább már nem ezért ruccanunk át Bécsbe. Egyre többen fedezik fel a császárváros összehasonlíthatatlanul egyedi és megragadó atmoszféráját: a gőzölgő habos kávé, a bécsi szelet és az almás pite romantikáját.
Bécs pompás főutcái és császári épületei mellett megéri bekeveredni a belváros keskeny, és elsőre átláthatatlannak tűnő régi utcái és polgárházai közé. Érdemes megpihenni a millió apró kávéház, cukrászda egyikében, és csak úgy élvezni a semmittevést. Este pedig irány a Heuriger! Így hívják Bécsben az idei bort és azokat a vendéglátóhelyeket is, amelyekben mérik. A nyüzsgés elképesztő.

Bécs a megrögzött álmodozók városa is. Most őszintén: kit nem érintett meg még Schönbrunn káprázata? Van olyan földi halandó, aki a Habsburg császárok nyári rezidenciájában sétálgatva akárcsak egyetlen pillanatra nem képzelte volna el, hogy hogyan suhantak a császárnék "millióalsós" szoknyájukban a végeláthatatlan termek sokaságán át, vagy hogy hogyan és vajon mire használhatták a Kínai szoba padlóba süllyeszthető asztalát? Nem is beszélve a szépen gondozott francia kertről! Ha ez nem kápráztatja el még a leginkább földhözragadt halandókat sem, akkor semmi! A fényűző kastélytól senki nem vehet úgy búcsút, hogy ne kóstolná meg a császári pékség pompás almás rétesét!

(Foto: flickr.com Gabor Hernadi)

Sok minden okán kihagyhatatlan Bécs, de hogy a karácsonyi vásár miatt az, az biztos. A Városháza előtti Adventi vásárnak (Christkindlmarkt) 700 éves históriája van, így nem csoda, hogy gyermekkorunk Meseországa elevenedik meg. Nem is a vásárlás itt a lényeg, hanem maga az érzés. Mézes dió, vattacukor, csokimázas gyümölcsök édes illata árad, a gyerekek sült gesztenyét majszolnak, a felnőttek forralt bort és puncsokat iszogatnak. A díszkivilágításban úszó Városháza, a vásár színes fényei, a park fáin felaggatott sok száz lampion, az ajándékoktól roskadozó boltok már-már sziruposan negédesek. De kit érdekel mindez, mikor a bécsi utcákat a Csendes éj dallama tölti be és az egésznek nagyon békés, nagyon mesés és utánozhatatlan hangulata van.
Hogy kinek mit jelent Bécs, azt mindenki maga döntse el. Hogy senkit nem hagy érintetlenül, az biztos. És ez természetes. Mert Bécs az Bécs!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése